Per fi. Peix local als menjadors escolars.

Floma, el càtering que elabora els menús dels menjadors escolars de Ciutadella adherits a Menorca al Plat de l’Escola, ha comprat peix de sopa directament a un pescador de ponent, per primera vegada en l’evolució del projecte. Aquesta setmana, l’alumnat de Ciutadella ha pogut degustar un suquet preparat amb peix i cranc del nostre litoral.

Al llarg dels dos primers anys de Menorca al Plat, s’ha fet molta feina per aconseguir abastir els menjadors escolars de l’illa amb producte local, de temporada i ecològic. L’evolució de les dades recollides ho diuen tot. Els resultats són bons, però encara podem avançar més. Una assignatura pendent era la introducció de peix local, que fins a dia d’avui era (i continua essent en les altres dues cuines adherides al projecte) congelat, envasat i quilomètric.

Establir una relació comercial directa amb els pescadors o les confraries de pescadors no és una tasca fàcil. Cal que les col·lectivitats acceptin que el peix fresc i local pot no estar sempre a punt. La seva disponibilitat depèn de les condicions meteorològiques i de l’estat del mar. Què més voldrien els pescadors que poder sortir cada dia a pescar! També és necessari que els pescadors trenquin el gel i ofereixin el seu producte directament a les cuines cada vegada que en tenen: “Pilar, avui tenc peix de sopa, en vols, per fer un suquet?”

El peix aporta proteïnes de gran qualitat nutricional, vitamines i minerals interessants per al desenvolupament físic i cognitiu. No cal consumir-ne més de tres racions a la setmana, però si fer-ho conscients de quin tipus de peix mengem, d’on ve, on l’hem comprat i com s’ha cuinat.